saariston rengastien leirintäalueet

Saariston rengastie – kierrä yksi Suomen upeimmista ajoreiteistä

Saariston rengastie on Suomen upeimpia kesäkohteita

Turun saariston helmi kutsuu kesämatkailijoita

Saariston rengastie on ainutlaatuinen matkailukohde, joka tarjoaa kesäajan reissaajille mahdollisuuden tutustua kauniiseen saaristoluontoon ja sen idyllisiin kyliin.

Reitti kulkee Turun saaristossa, Lounais-Suomessa, ja se kattaa yli 250 km teitä, siltoja ja lauttoja, jotka yhdistävät saaria toisiinsa.

Saariston rengastie voidaan jakaa kahteen osaan: päärengastiehen ja pienempään rengastiehen.

  • Päärengastie on suositumpi ja pidempi, ja sen varrelle osuvat muun muassa Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari ja Iniö.
  • Pienempi rengastie on lyhyempi ja rauhallisempi vaihtoehto, jonka varrella sijaitsevat muun muassa Parainen ja Nauvo.

Matkailijat voivat kulkea rengastietä joko omalla autolla tai pyöräillen. Reitillä on monia nähtävyyksiä, kuten vanhoja kirkkoja, majakoita, linnoja, museoita ja gallerioita. Lisäksi alueella on useita majoitus- ja ruokailumahdollisuuksia sekä aktiviteetteja, kuten patikointia, melontaa, kalastusta ja lintujen tarkkailua.

Paras aika vierailla Saariston rengastiellä on kesällä, jolloin sää on lämmin ja päivät pitkiä. Tällöin myös monet palvelut ja nähtävyydet ovat auki.

Saariston rengastie
Saariston rengastie on ainutlaatuinen matkailukohde, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua kauniiseen saaristoluontoon ja sen idyllisiin kyliin.

Majoittuminen rengastiellä

Saariston rengastien varrelta löytyy monenlaista majoitusta leirintäalueista hostelleihin ja hotelleihin sekä AirBnB-majoitukseen. Löydät majoitusvinkkejä tästä artikkelista.

Rengastien nähtävyyksiä

Nauvossa sijaitseva Westerholmin luontopolku on mukava rengasreitti, joka saattaa kulkijan pitkin hyvin merkittyä polkua ohi kauniiden saaristomaisemien ja läpi tuuheiden metsäosuuksien Jetukastbergin huipulle ja takaisin reitin alkupisteeseen.

Suomi on täynnä erikoisia matkailukohteita ja Röölä takuulla on yksi niistä.

Meren (Laitsalmen) rannalla Naantalin saaristossa sijaitseva vahvasta silliperinteestään ja erinomaisista perunoistaan tunnettu Rymättylän Röölä on viehättävä pikkukylä saaristomatkan varrella kohti Nauvoa. Sen vuoksi tänne kannattaa pysähtyä aina ja etenkin sadonkorjuujuhlien aikaan, jolloin Röölän kotisatamassa sijaitsevassa Myllymuseossa ja Silliperinnekeskus Dikselissä vietetään avointen ovien päivää.

Mikäli rakastat sadonkorjuujuhlia, vieraile myös sellaisilla!

Mikäli haluat inspiroitua lisää Suomessa road trippailusta, kurkkaa tänne.


Ahvenanmaa

Ahvenanmaan parhaat nähtävyydet – katso lista!

Ahvenanmaa – monipuolinen ja merellinen lomakohde

Ahvenanmaa on vehreistä ja vihannista puistoista, vanhoista linnanraunioista, kauniista merimaisemista sekä laadukkaista ravintoloista tunnettu huikean monipuolinen matkakohde niin kulinaristisia elämyksiä kuin luonnossa rauhoittumista etsivälle matkaajalle.

Ahvenanmaa tunnetaan myös aurinkoisuudestaan: Ahvenanmaan länsipuolella sijaitseva Eckerö on tiedetysti Pohjoismaiden aurinkoisimpia lomakohteita, mikä tekee Ahvenanmaasta suositun kesäkohteen.

Toisin sanoen, Ahvenanmaa tarjoaa kaikkea ja ihan kaikille: Ahvenanmaa sopii niin omatoimimatkailijoille, kaveriporukoille, purjehtijoille, lapsiperheille sekä ruoka- ja luontoelämyksiä etsiville matkaajille. Ja vaikka Ahvenanmaa on ruotsinkielistä aluetta, pärjäät Ahvenanmaalla hienosti myös suomen kielellä.

 

ahvenanmaa
Miltä kuulostaisi Ahvenanmaan road trip? © Lentokuva Vallas Oy

 

Kuka tutkii ensimmäisenä Ahvenanmaan kaikki 6 700 saarta?

Ahvenanmaan saaristo koostuu noin 6 700 saaresta, joista 60 on asuttuja. Kesälomareissulla Ahvenanmaalle kannattaakin harkita pääsaaren lisäksi myös pienempien saarten tutkimista, joihin pääsee rantautumaan vilkkaan lauttaliikenteen ansiosta. Ahvenanmaa onkin etenkin pyörämatkailijan unelma, sillä matka punaisilla ja asfaltoiduilla teillä sujuu leppoisasti. Lukuisten majoitusvaihtoehtojen ansiosta päivän päätteeksi voi sukeltaa myös puhtaisiin lakanoihin, ellei sitten ole lähtenyt Ahvenanmaalle nimenomaan telttailemaan.

Matkustamisen perussääntö on helppo: Kaikilla asutuilla saarilla on maanteitä ja lauttayhteys. Pidemmillä reissuilla kannattaa siis lähteä tutkimaan myös lähisaaria, jotka tarjoavat Maarianhaminan lisäksi aivan omanlaisiaan elämyksiä.

★ Löydät eri puolille Ahvenanmaata kulkevien bussien reitit ja aikataulut täältä »
★ Mikäli etsit tietoa Ahvenanmaan saaristolautoista ja saaren joukkoliikenteestä, klikkaa itsesi tänne »

 

Ahvenanmaa
Ahvenanmaan upeat auringonlaskut hurmaavat. Kuva: VisitÅland

Ahvenanmaa
Kuva: VisitÅland, Rebecka Eriksson

 

Ahvenanmaan kohteet kartalla

Ahvenanmaa
Kuva: VisitÅland, Rebecka Eriksson

 

Ahvenanmaa oli ensimmäinen ”ulkomaan matkani”

Ahvenanmaa oli ensimmäinen ”ulkomaan kohde”, jonne matkustin kuudennen luokan kesällä yhdessä muiden luokkakavereiden kanssa. Olimme keränneet luokkaretkeä varten rahaa jo kahden vuoden ajan myymällä parkkipaikkoja HPK:n peleihin. Muistan vieläkin, kuinka seisoimme vanhempieni kanssa kylminä talvi-iltoina Hämeenlinnan jäähallin pihalla ja keräsimme parkkimaksuksi kolikoita, jotka kohmettivat sormia entisestään. Mutta kaikki tuo kannatti, sillä pääsimme viimein kauan odotetulle kuudennen luokan luokkaretkelle Ahvenanmaalle. Kohteeseen, johon rakastui ensi näkemällä.

Kunhan pääsen seuraavan kerran käymään etelässä, lupaan digitoida nuo vanhat filmikuvat ja jakaa ne myös teidän iloksenne täällä blogin puolella.

Vehreitä niittyjä ja puistoja, punaisia taloja ja raikas merituuli – tätä kaikkea on Ahvenanmaa!

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan nähtävyydet tarjoavat paljon kulttuurihistoriaa

Oletko kiinnostunut linnojen raunioista, historiasta, merimaisemista ja viikinkihaudoista? Haluaisitko mennä purjehduskurssille, golffata tai vaan levittää viltin ja lukea hyvää kirjaa ulkosaariston upeissa maisemissa? Oletko hyvän oluen ja ruoan ystävä? Siinä tapauksessa pitäisit takuulla Ahvenanmaasta! Ahvenanmaan nähtävyydet vievät reissaajan aikamatkalle menneisyyteen, jolloin Ahvenanmaan pääsaari vielä palveli merkittävänä merenkulun kauppapaikkana, puolustustukikohtana sekä merimiesten levähdyspaikkana ja turvasatamana.

Kasteholman linna – Ahvenanmaan kruunu

Keskaikainen Kastelholman linna on rakennettu 1300-luvulla ja sen herruudesta onn taisteltu verisesti: vain hetki rakennustöiden valmistuttua ruotsalaiset ja tanskalaiset kävivät useita taistoja Kasteholman herruudesta.

Historia toistaa itseään, ja 1500-luvulla Kasteholman linna joutui todistamaan Ruotsin kuninkaallisten valtataistelua, kun Juhana Herttua lukitsi veljensä Eerik XIV:n linnan torniin kaapattuaan tältä ensin kruunun. Onneksi kuitenkin 1600-luvulla ruotsalaiset kuninkaat ja mahtimiehet yöpyivät linnassa enää metsästysretkillään. Tutustu kohteeseen ja varaa kierros. »

 

Ahvenanmaa - Kasteholman linna
Kasteholman linna on Ahvenanmaan historiallisesti kiinnostavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Ahvenanmaa - Kasteholman linna
Kasteholman linna, Ahvenanmaa. Kuva: Visit Åland / Erk Kuhlefelt

 

Kaunis ulkoilmamuseo Jan Karlsgården ja kruununvankila

Aivan Kastelholman linnan vieressä sijaitsee ulkoilmamuseo Jan Karslsgården. Kohde esittelee ahvenanmaalaisia perinteitä ja maatilan elämää 1800-luvulla. Ulkoilmamuseo koostuu 20 rakennuksesta, jotka on tuotu alueelle ympäri Ahvenanmaata. Täällä vierailevat pääsevät siis näkemään, millaisessa oikeassa ympäristössä ahvenanmaalaiset aikanaan elivät ja viettivät aikaansa.

Koe nämä! Ulkoilmamuseon alueella on nostettu juhannusaattona juhannussalko jo 1940-luvulta asti. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään vuotuiset ja Ahvenanmaan suurimmat joulumarkkinat, jotka ovat nimeltään Lilla julmarknad.

 

Ahvenanmaa | Jan Karlsgården
Kotiseutumuseon tunnelmaa. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Ahvenanmaa | Jan Karlsgården
Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

 

Vieraile kruununvankila Vita Björnissä

Ahvenanmaan vanha kruununvankila Vita Björn avattiin vuonna 1784 ja rakennus palveli tutkintavankilana lähes 200 vuoden ajan. Pienessä vankilassa oli vain viisi selliä, sillä puolet rakennuksesta toimi vanginvartijan perheen asuntona aina siihen asti, kun vankila suljettiin ja musoitiin 1980-luvun alussa. Nykyisin museo esitteleekin vankilajärjestelmän kehittymistä 1700-luvulta 1900-luvun puoliväliin.

 

Ahvenanmaa ravintolat
Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

 

Ahvenanmaan ravintolat – kulinaristi makumatkalla

Vita Björnin vankilaa vastapäätä sijaitsee Ahvenanmaan huippuravintola Smakbyn. Ravintola ei tarjoa majoitusta, mutta sellaisen voi varata itselleen vain 10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevasta Kastelholm’s Gästhemistä.

Majoituksen sijaan Smakbyn (”Makujen kylä”) tarjoilee mitä maittavimpia annoksia ja mielenkiintoisia juomia: Smakbyn krouvi, puoti ja tislaamo majailevat sopuisasti saman katon alla. Erilaisten juomien valmistumista pääsee seuraamaan paikan päällä, ja etenkin omenaviinaa kannattaa ostaa kotiin tuliaispullon verran.

Smakbyn kokki Michael Björklund on menestynyt Bocuse d’Or-kilpailussa sekä Suomen että Ruotsin Vuoden Kokki -kilpailuissa. Hän on myös aivan valloittava persoona, jonka kanssa on mukava jutella Ahvenanmaan ruokakulttuurista.

Tutustu Smakbyn ravintolaan täällä »

 

Maarianhaminan ravintolat
Ahvenanmaan ravintolatarjonta hurmaa: suurin osa tunnetuista ravintoloista sijaitsee aivan Maarianhaminan keskustassa. Visit Åland / Rebecka Eriksson

 

Maarianhaminan ravintolat

Lähiruoka, aitous, maanläheisyys, perinteet ja ylpeys omista juurista – tätä kaikkea Ahvenanmaan ruokakulttuuri tarjoaa! Monipuolisesta ja herkullisesta ravintolatarjonnasta pääsee nauttimaan myös aivan Maarianhaminan keskustassa.

Tutustu esimerkiksi NauticalinKvarter 5 ja Indigon menuihin. Kahvipaussia voi viettää Maarianhaminan vanhimmassa rakennuksessa, jossa toimii toimii viehättävä kahvila Bagarstugan.

Laivojen ja lauttojen lisäksi Ahvenanmaalle voi myös purjehtia.

ahvenanmaa

Ahvenenmaa
Myös Ahvenanmaalta käsin voi tehdä erilaisia opastettuja päiväpurjehduksia. Dan Sjunnesson – Studio CA

 

Kuinka matkustaa Ahvenanmaalle?

Ahvenanmaa on suosittu lomakohde, minkä vuoksi kesäkuussa auton kanssa laivalla tai saaristolautoilla Ahvenanmaalle matkustavan kannattaa varata matkansa ajoissa. Manner-Suomesta on Ahvenanmaalle hyvät päivittäiset kulkuyhteydet, samoin Ruotsista. Myös kauniin saariston halki kuljettava laivamatka Ahvenanmaalle on jo elämys itsessään.

Suomesta Ahvenanmaalle

Manner-Suomesta voi matkustaa Ahvenanmaalle joko lentäen Helsinki-Vantaalta, Turusta ja Tukholmasta tai meriteitse Helsingistä, Turusta ja Naantalista. Nopeimmin perille pääsee Turusta lähtevillä laivoilla, jotka saapuvat Maarianhaminaan tai Långnäsiin noin viiden tunnin merimatkan jälkeen.

Ålandstrafikenin saaristolautat ovat varteenotettava vaihtoehto jokaiselle, joka haluaa tutustua Manner-Suomen ja Ahvenanmaan pääsaaren välillä sijaitsevaan saaristoon ja Ahvenanmaan kuuteen saaristokuntaan. Saaristolautat lähtevät Kustavin Vuosnaisista ja Korppoon Galtbystä. Lauttavaraus on tärkeä tehdä ajoissa varsinkin kesällä. Muistathan varata paikan moottoriajoneuvolle tai polkupyörälle puhelimitse 018 525 100 tai Ålandstrafikenin online-varauksen kautta. (Lähde: Visit Åland)

Eckerö Linjen
Eckerö Berghamn – Grisslehamn, Ruotsi
Finnlines
Naantali – Långnäs – Kapellskär

Tallink Silja
Turku – Maarianhamina/Långnäs – Tukholma
Helsinki – Maarianhamina – Tukholma
Tukholma – Maarianhamina – Tallinna

Viking Line
Turku – Maarianhamina/Långnäs – Tukholma
Helsinki – Maarianhamina – Tukholma

Ålandstrafiken
Korppoo-Ahvenanmaa (pääsaari ja saariston välisatamat)
Kustavi/Vuosnainen-Ahvenanmaa (pääsaari ja saariston välisatamat)

 

Ekologisesti Ahvenanmaalle
Ahvenanmaa iltapuvussaan. Dan Sjunnesson – Studio CA

 

Ekologisesti ja ympäristöystävällisesti Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalaiset haluavat kehittää mahdollisimman ympäristöystävällisiä tapoja matkustaa saarelle ja liikkua siellä. Koska etäisyydet ovat Ahvenanmaalla lyhyitä, siellä on helppo kulkea jalan tai pyörällä. Voit lukea lisää vaihtoehtoisista matkustustavoista Visit Ålandin verkkosivuilta.

Päiväretki Kobba Klintarin luodolle on elämys. Visit Åland / Therese Andersson

Kobba Klintar

Taiteilijasaari Kobba Klintar

Varhain aamulla paljaat Kobba Klintarin kallioluodot huuhtovat silmänsä suolaisella merivedellä.

Ennen aikaan ulkomerellä, tarkemmin sanottuna vuosina 1862–1972, lähempänä Ruotsia kuin Suomea sijaitseva piskuinen Kobba klintar toimi turvana ja suojana luotsiasemalle. Täällä Ahvenanmaalla Jomalan kunnassa Maarianhaminan lounaispuolella aika tuntuu hieman unohtuneen, ja koordinaatit osoittavat lähes läntisimpään pisteeseen ennen naapurimaan rantoja.

Lue aiemmin julkaisemani artikkeli Kobba Klintarin vierailusta »

 

Koppa Klintar

Kobba Klintar

Maarianhaminan nähtävyydet
Merenkulkumuseo on Maarianhaminan, Ahvenanmaan pääkaupungin lapsiystävällisimpiä kohteita.

 

Koe nämä: Maarianhaminan nähtävyydet

Vain lyhyen laivamatkan päässä Helsingistä ja Turusta sijaitseva Ahvenanmaan Maarianhamina on yksi pohjoisen pallonpuoliskon monipuolisimmista matkakohteista: upea saaristoluonto hurmaa, huikea ravintolatarjonta hivelee kulinaristin vatsanseutua ja lapsiystävälliset kohteet ovat varma valinta ympärivuotiselle perhelomalle.

Ahvenanmaan Merenkulkumuseo (Ålands Sjöfarts Museum) ja maailmankuulut pienoismallit

Tiesitkö, että maailmanluokan pienoismalli-kokoelmastaan tunnettu Maarianhaminan Merenkulkumuseo (Ålands Sjöfarts Museum) valittiin Suomen parhaaksi museoksi vuonna 2016? Suurin osa museon pienoismalleista on purjealuksia, joista monet ovat syntyneet merimiesten laivalla vietetyn vapaa-ajan puitteissa sekä ammattitaitoisten pienoismallirakentajien käsissä.

Ahoy! Kiipeä purjealus S/V Pommernin kannelle

Mistään muualta maailmassa ei löydy samanlaista laivaa kuin Ahvenanmaan Pommern. Kyllä, luit oikein. Skotlannista vuonna 1903 lähtenyt purjelaiva on säilynyt muuttumattomana tähän päivään asti.

 

Pommern Maarianhaminan nähtävyydet
Ahvenanmaan kruunu, Pommern, on Maarianhaminan suosituimpia vierailukohteita. Kiipeä kannelle ja ikuista itsesi suuren ruorin edessä!

 

Maarianhaminan Merikortteli (Sjökvarteret)

Maarianhaminan Itäsataman Merikortteli on oikea paikka, jos haluaa oppia Ahvenanmaan entisaikojen merenkulusta. Täällä pyritään vaalimaan purjeveneitä – tai pikemminkin niiden rakentamis- ja ylläpitotaitoja sekä purjehtimista.

Lehmusten reunustama Esplanaden

Lehmusten reunustama, kaunis ja vehreä puistokatu Esplanaden ulottuu Länsisatamasta Itäsatamaan. Tuuheiden lehmusten suojissa on mukava vilvoitella kesäkuumalla. Vuosisadan vaihteessa 1800–1900 Maarianhaminan Esplanadenin puistossa sijaitsi upea kylpylähotelli. Tuolta ajalta ovat muistona myös Bastun- ja Doktorsvillan-rakennukset sekä ÅSS Marinan paviljonki. Vinkki: Paviljongilta lähtee polku ylös Badhusbergetille, josta avautuu upea näkymä Maarianhaminan ylle.

Maarianhaminan kaupat ja pikkuputiikkien Torggatan

Suurin osa kiinnostavista pikkuputiikeista sijaitsee Maarianhaminassa Sittkoff Galleriassa tai kävelykatu Torggatanin varrella. Shoppailun lomassa voi istahtaa kahviloiden terassille ja nauttia paikallisista herkuista, etenkin Ahvenanmaalaisesta pannukakusta.

Lue lisää edellä mainituista Maarianhaminan nähtävyyksistä täältä »

 

Maarianhamina merikortteli
Ahvenanmaan merellistä historiaa huokuva Merikortteli on yksi Maarianhaminan kuvatuimmista kohteista.

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo sijaitsee vanhalla kalastusalueella Eckerön Käringsundissa, ja siellä riittää tutkittavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. Visit Åland / Rebecka Eriksson

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseo (Stifelsen för Ålands Jakt- och fiskemuseum) sijaitsee vanhalla kalastusalueella Eckerön Käringsundissa, ja siellä riittää tutkittavaa niin aikuisille kuin lapsille. Museossa on laaja etnografinen kokoelma esineitä ja dokumentteja, jotka liittyvät ahvenanmaalaiseen metsästys- ja kalastuskulttuuriin.

Museossa pyritään aktiivisesti täyttämään kansainvälisen kestävän kehityksen Green Key -tunnuksen vaatimukset. Perheellisten ja liikuntarajoitteisten iloksi kohde on myös esteetön.

 

Ahvenanmaan kalastusmuseo
Metsästys- ja kalastusaiheiden lisäksi museossa nähdään myös muita vaihtuvia taidenäyttelyitä. Visit Åland / Rebecka Eriksson

LUE MYÖS

Tutustu myös muihin matkaoppaisiin

Oppaisiin

Pallasjärvi - Lappi - Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Kotimaan matkailu

Suomi – kotimaan parhaat matkakohteet

Kotimaan matkailu kesällä 2023

Suomi on täynnä upeita kohteita, jotka tarjoavat unohtumattomia elämyksiä kaikenlaisille matkailijoille. Kotimaassa matkaileminen on paitsi ekologista ja kestävää, myös helppoa ja vaivatonta – täällä ei tarvitse huolehtia kielitaidosta tai valuutoista.

Kotimaan matkailu pitää sisällään enemmän, kuin osaat aavistaa: ihastu Lapin tuntureilla, rentoutua karunkauniissa saaristossa, tutustu vaikkapa Tampereen, Turun ja Savonlinnan kaupunkikulttuuriin tai nautti luonnonrauhasta maamme 41 kansallispuistossa ja 27 kansallismaisemassa.

Kotimaassa reissaamalla tuet myös paikallista elinkeinoa ja tutustut omaan kotimaahasi entistä paremmin. Joten miksi lähteä yhtään kaueammas etsimään elämyksiä, kun ne ovat aivan lähelläsi!

KAUKOKAIPUUN Suomi-opas nivoo yhteen kiinnostavimmat, kauneimmat ja kuvauksellisimmat reissukohteet etelästä pohjoiseen. Löydät tältä sivulta yli 400 vinkkiä niin automatkailuun kuin luonnossa retkeilyyn.

Hyvää lomamatkaa Suomeen!

Voit tallentaa yllä olevan kartan itsellesi klikkaamalla otsikon perässä olevaa tähteä. Saat kohteet auki nimilistana, kun klikkaat otsikon edessä olevaa nuolelle varustettua kuvaketta.

kotimaan matkailu
Kammiovuoren laelta aukeaa näkymä Suomen toisiksi suurimmalle mutta Suomen syvimmälle järvelle, Päijänteelle.

Suomen kauneimmat luontokohteet

Helposti lähestyttävä ja monipuolinen Repoveden kansallispuisto on koko perheen suosikkikohde. Toinen mainio luontokohde löytyy Pirkanmaalta ja kantaa nimeä Helvetinkolu.

Oma suosikki kohteeni on ehdottomasti Sysmän katoksi ja Etelä-Suomen Koliksi kutsuttu Kammiovuoren luontopolku. Toinen upea luontokohde, Lahdessa sijaitseva Tiirismaan Pirunpesä, mykistää mahtipontisuudellaan paatuneimmankin retkeilijän. Ja niin on myös Itä-Hämeen helmi, Paistjärven pirunkirkko.

Ukko-Kolin yllä kannattaa seurata upeaa auringonnousua, Tunturi-Lapissa kannattaa ehdottomasti viihtyä useamman päivän verran Muonion seudulla.

Pallas-Yllästunturin henkeäsalpaavan upea Taivaskeron kierros on kauneimmillaan ruskapuvussaan, samoin Puljun erämaa, jonne nimestään huolimatta voi tehdä helpon päiväretken.

Levillä voit kalastaa, pyöräillä ja patikoida myös kesällä. Löydät kaikki vinkit kootusti tästä artikkelista. Kurkkaa myös kuusi parasta aktiviteettia Lapin kesään!

Ja jos haluat tutustua hieman erikoisempiin luontokohteisiin, ota suunnaksi Högberget ja vedenalainen luontopolku Dalskär tai Pirkanmaan Ryövärin kuoppa.

ukko-koli
Kolin kansallispuistossa kannattaa herätä aikaisin: jos käy tuuri, pääset ikuistamaan tätä samaa näkyä Ukko-Kolin laelta.

Suomen kansallispuistojen kauneimmat päiväretkikohteet

Vaikka kotimaan matkailu tarjoaa kuvauksellisia maisemia ympäri Suomen, maamme 41 kansallispuistoa suojaavat monia äärettömän arvokkaita luontohelmia.

Pallas-Yllätunturin kansallispuistossa kannattaa retkeillä Pyhäjoen polulla sekä Taivaskerolla, unohtamatta tietenkään ympäri vuoden upeaa Särkitunturia! Mikäli mielit uimaan, piipahda Pallasjärvellä, ja jos haluat, leiriydy Punaisen hiekan rannalle tai rannalla sijaitsevaan autiotupaan.

Päijänteen kansallispuistossa kannattaa vierailla Salpausselkien kauneimmalla polulla Pulkkilanniemessä.

Oulangan suunnalla käymisen arvoisia ja helppoja kohteita ovat Valtavaara sekä Kiutaköngäs.

Tiesitkö, että Suomen syvin suo löytyy Torronsuon kansallispuistosta?

Turunlinna
Turun linna on yksi kaupungin upeimmista nähtävyyksistä.

Suomen parhaat kesäkaupungit

Katso 33 ilmaista vinkkiä Tampereelle, ja jos rakasta saunoa, löydät täältä Suomen saunapääkaupungin eli Tampereen parhaat löylypaikat.

Täältä löydät 30 vinkkiä Turkuun, täältä puolestaan viisitoista kohdevinkkiä Savonlinnaan.

Myös Ahvenanmaalla kannattaa vierailla, sillä kohde tarjoaa niin Maarianhaminan kaupunkielämyksiä kuin upeita luontonähtävyyksiä saariston kauniissa luonnossa.

Kotimaanmatkailu

Finlandia-hymnin synnyinmaisemissa Aulangon Sibelius Metsässä

Aulangolle

Kotiateljeita, museoita ja musiikin mukaan nimettyjä metsiä

Päiväretki Suomen säveltäjämestari Jean Sibeliuksen mielenmaisemiin, muoniolaisen Veli Koljosen kelohirsihuvilaan ja aikansa feministin, Fredrika Runebergin Porvoon kotiin.

Hämeenlinnassa sijaitsevalta Aulangon luonnonsuojelualueelta löytyvä Graniittitorni on avoin koko kesän. Sen huipulta aukeaa upea näkymä Vanajaveden laakson ylle, jonka maisemat ovat inspiroineet myös Suomen säveltäjämestari Sibeliusta. Alueelle on hiljattain perustettu Sibelius Metsä, jonka luontopolku kiertää Kärmeskallioiden kautta kauniin Aulangonjärven ympäri. Kierrokselle tulee mittaa noin 7 kilometriä, ja autolla pääsee aivan reitin alkuun. Tutustu myös Suomussalmelta löytyvään Soivaan metsään.

 

Aulanko
Myös Vanajaveden laakso lukeutuu Suomen kansallismaisemien joukkoon. Lähde päiväretkelle Aulangon luonnonsuojelualueelle ja Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen mielenmaisemiin.

Lapin kelohirsiateljeet

Vieraile seuraavalla Muonion matkalla taidemaalari Veli Koljosen rakennuttamassa 600 neliön kelohirsihuvilassa, jossa yhdistyvät kotiateljee ja taiteilijakoti. Tutustu myös iki-ihanaan Reidar Särestöniemen Särestöniemi-museoon, joka löytyy Kittilän Kaukosesta, Särestön tilalta.

Entä kuinka hyvin tunnet Fredrika Runebergin? Fredika Runeberg leipoi tortun, kyllä, mutta hän teki maallemme sitäkin enemmän. Joten kun ensi kerran vietetään Runebergin päivää, voisimme torttujen lisäksi muistaa, että: Fredrika oli aikansa feministi ajaen köyhien tyttöjen koulutusta, naisten äänioikeutta ja ylioppilaaksi pääsyä sekä sitä, ettei naimisissa oleva nainen ole holhouksen alainen, ja että tytöt saisivat tasavertaisen perinnön. Lue koko artikkeli ja museovinkki Porvooseen täältä.

Kotimaanmatkailu

Top 33 ilmaista tekemistä Tampereella

Lue vinkit

Tekemistä Tampereella

Helposti julkisilla ja omalla autolla tavoitettava Tampere tunnetaan myös Suomen ja koko maailman saunapääkaupunkina. Lähde löylymatkalle tai maastopyöräilemään, äläkä unohda vierailla Seitsemisen kansallispuistossa ja sieltä löytyvällä Koveron perinnetilalla.

Tekemistä Savonlinnassa

Tiesitkö, että maailman pohjoisimmasta keskiaikaisesta linnasta tunnettu Savonlinna on myös maailman höyrylaivapääkaupunki. Vieraile Riihisaarella ja tapaa lampaat, nauti munkkikahvit tai lörtsy Savonlinnan torilla, ja kierrä iki-ihanat designputiikit kätevän kartan avulla.

Lue vinkit Savonlinnaan täältä »

Majakat

Utö, Märket, Jussarö - lähde majakkamatkalle!

Tästä majakoille

Koe upea saaristoluonto ja Suomen majakat

Suomen saaristo tarjoaa ikimuistoisia elämyksiä majakkabongareille ja meriluontoa rakastaville matkailijoille. Vietä ikimuistoinen yö Utön majakkasaarella tai mikäli kuulut Suomen Majakkaseuraan, Märketin majakalla Suomen ja Ruotsin rajalla. Oulun Hailuodossa sijaitseva Marjaniemen majakka on mukava kesäpäivän retkikohde koko perheelle.

Tutustu alla olevien majakkatarinoiden lisäksi myös Saariston sadonkorjuujuhliin ja Nauvon kohdevinkkeihin.

Täältä löydät Saariston rengastien leirintäalueet.

KOTIMAA

Koe Suomen Lappi myös kesällä!

Lue vinkit

Suomen Lapin kahdeksan vuodenaikaa hurmaavat retkeilijän

Suomen Lapin kesämatkailu kasvattaa suosiotaan koko ajan. Vaikka majoitusennätykset paukkuvat vuosi vuodelta, Pohjois-Suomessa riittää myös rauhaa ja hiljaisuutta. Lähde kyläilemään Muonioon, retkeile Levillä ystävän tai koirankaverin kanssa, vietä vastuullista luksuslomaa Torassiepissä ja huiputa Suomen vanhimman ja vierailluimman Pallas-Yllästunturin kansallispuiston huipulta löytyvä Himmelriiki.

Ylitorniossa sijaitsevat Aavasaksa ja Tornionjokilaakso ovat kutsuneet Lapin matkailijoilta jo vuosisatojen ajan. Vietä täällä vähintään pari päivää ja käy kiertämässä kolmen kilometrin mittainen Kruununkierros sekä melomassa Yöttömän yön reitillä. Mikäli mielit pidemmälle päiväretkelle, ota suunnaksi Aurinkovaarojen Jotos.

Lue myös vinkit maittaviin retkieväisiin, retkeilyvarusteisiin ja oman EA-pakkauksen kasaamiseen. Tallenna myös kaiken kattava vaelluslista!

KOTIMAA

Lue automatkailijan vinkit kotimaan kohteisiin

Vinkkeihin
Aavasaksa
Aavasaksan Kruununkierros johdattaa kulkijan Pohjois-Suomen kansallismaisemiin.

 

Löydä Uudenmaan vähemmän tunnetut kohteet

Iloisia uutisia kaikille retkeilijöille! Karttakeskus on julkaissut uuden verkkopalvelun Uudenmaan alueen vähemmän tunnetuille retkeilykohteille. Palvelussa on koottu Uudenmaan kartalle ulkoilukäyttöön sopivia metsiä ja vähemmän tunnettuja luontopolkuja sekä niihin liittyviä tietoja.

Karttakeskuksen uudessa palvelussa esitellään esimerkiksi pienehköjä virkistysalueita, luonnonsuojelualueita ja jokivarsilehtoja. Retkikohteet on valittu siten, että ne on mahdollista saavuttaa kävellen, pyöräillen tai muulla omalla kulkuvälineellä liikkuen. Mukana ei ole esimerkiksi sellaisia saarikohteita, jonne pääsemiseksi tarvitsisi käyttää saaristoliikenteen lauttoja.

Tutustu myös Dagmarin lähteeseen (Tammisaari), Eräpyhän nunnankirkkoon (Orivesi), Höghbergetin virtausvesiluolaan (joka on kuin kurkkaisi Äiti Maan hameen alle) sekä Rakkauden polkuun ja Kuparivuoreen (Naantali).

Kotimaanmatkailu

Lue kootut vinkit Suomen kauneimmista luontopoluista

Neulaspoluille

 

Tunnetko jo nämä Suomen erikoiset nähtävyydet?

Suomesta löytyy paljon eriskummallisia kohteita. Näkemisen arvoisia suomalaisia kummajaisia ovat esimerkiksi Ryövärinkuoppa, siirtolohkare Linta ja Onkiniemen liikkuva kivi, Höghbergetin virtausvesiluola sekä Kruunuvuoren hylätyt huvilat. Entä miltä kuulostaisi alatyylisten kotimaankohteiden Suomi road trip esimerkiksi Mulkkujevälistä Tissiin ja Kiimakuusikosta Pierunoroon?

Muista myös Suomen museot: Tiesitkö, että Museokortilla pääsee 300 museoon Ahvenanmaalta Inariin? Omia suosikkejani ovat Helsingin Kansallismuseo ja Luonnontieteellinen museo Luomus sekä Itärajan Virolahdella sijaitseva sotahistoriallinen Bunkkerimuseo, jonka pihalla sijaitsevassa pallokorsussa voi myös yöpyä.

Mikäli rakastat meriluontoa, lähde kesäretkelle Suomen saaristoon ja vieraile Dalskärin vedenalaisella veistospolulla, Nauvoon sadonkorjuujuhlilla ja Röölän Silliperinnekeskus Dikselissä. Ja jos huumoria riittää, niin katso nämä Veikkauksen listaamat Suomen kurjimmat nähtävyydet.

Kotimaanmatkailu

Etsitkö tiettyä kohdetta? Kokeile hakemistoa!

Hakemisto

Mistä löytyvät kotimaan kuvauksellisimmat matkakohteet?

Suomi on täynnä toinen toistaan kauniimpia ja kuvauksellisimpia luontokohteita. Vuonna 2014 perustamani Suomiretki-tempauksen tarkoituksena on innostaa ja inspiroida suomalaisia matkailemaan enemmän kotimaassaan. Kuvia on jaettu #suomiretki-tägillä jo yli 221 000! Voit katsella kuvia ja luontokohteita tämän linkin takaa.